Legjobb szélerőmű

Az Energy Ball (Energia Labda) névre hallgató szerkezetben a hagyományos szélturbina lapátokat habverőre emlékeztető elemek helyettesítik, amelyeket úgy terveztek, hogy a szerkezet belsejébe mintegy “beszívják” a szelet.

A technológia a Venturi elven működik, amelynek az a lényege, hogy egy szűkülő majd bővülő keresztmetszetű áramlásban a legszűkebb keresztmetszetben a nyomás kisebb, mint a szűkület előtt és után. (A legismertebb példa a Venturi csöves térfogatáram mérés, de mi magunk is könnyedén bebizonyíthatjuk a fenti állítást egy szűkülő-bővülő áramcsőre felírt Bernoulli tétel és a Kontinuitás tétele segítségével.)

A gömbszerű szerkezet a szél áramlását úgy változtatja meg, hogy a labda belsejében alacsonyabb nyomás jöjjön létre, így a körülötte áramló levegő szinte „magától beszívódik”.

„A rotor lapátok több szelet képesek hasznosítani és a turbinának jobb az aerodinamikai hatásfoka a hasonló átmérőjű hagyományos szélturbinákhoz viszonyítva.” – mondta Erik Aurik, a Home Energy marketing igazgatója.

A legtöbb modern szélturbinának három rotor lapátja van és a turbinaagy a szél irányába fordul a számítógép vezérlésű rendszere segítségével. A hatalmas lapátok végei a szélsebesség hatszorosát is elérhetik és szinte felszeletelik a rajtuk merőlegesen átáramló levegőt, ami susogó hangot ad, amit a legtöbb ember zavarónak tart.

„Az Energy Ball forgólapátjai egy gömbforma köré hajlítottak, így a lapátoknak nincs végük amelyek a szélre merőlegesen mozognak, ami sokkal csendesebbé teszi őket. Az Energy Ball zajszintje sohasem haladja meg a szél susogásának mértékét.

A szerkezet alacsony szélsebesség esetén is működik. „A turbina már 2 m/s-os szélsebesség esetén forogni kezd és 3 m/s esetén már áramot is termel a generátor.” – mondta Aurik.

A Home Energy a turbinát kisebb energiafelhasználású területekre ajánlja, pl.: háztartások, lakóközösségek, kisebb kereskedelmi és állami létesítmények jelenthet elektromos energia spórolási lehetőséget. A turbina egyszerűen telepíthető családi házak kertjébe, vagy lapos tetős házat tetejére.

Az optimális energiatermelés persze csak akkor lehet elérni, ha a turbinát olyan területre telepítik, ahol nincsenek fák vagy épületek.

 A vállalat számításai szerint, egy olyan helyen ahol a szélsebesség 15 mérföld óránként, egy 1 méter átmérőjű turbina 500 kWh-nak megfelelő energiát tud előállítani egy év alatt, a 2 méteres labda pedig 1750 kWh-t képes szállítani évente.