Energiatermelés otthon

energiagazdálkodásElvileg bárki készíthetne egy kis „házi hőerőművet”. Viszont a legjobb hatásfok eléréséhez ez nem tanácsos. Sőt gáz bevezetése esetén az otthoni barkácsolás még veszélyes is lehet.

Létezik viszont (kishazánkban egyelőre nem) olyan készen beszerezhető eszközök, amelyek egy un. Striling-motorral alakítják a hő egy (kis) részét mechanikai munkává, illetve egy generátor segítségével elektromos árammá. A maradék un. hulladék hővel fűti a lakást. A berendezés a ház elektromos- és hőenergia igényét egyaránt biztosítja. Általában földgázzal vagy gázolajjal működnek. Ez azt jelenti, hogy mondjuk biogázzal, biodízellel már kifejezetten „zöldek” lennének.  

 

STIRLING-MOTOR: egy olyan hőerőgép, amely bármilyen hővel működő, tehát akár napenergiáról, akár szárított trágyát égetve üzemképes.Vegyünk egy alaptípust, amely 0,8 KW elektromos és 5,5 KW hőenergiát termel, ehhez 0,75 liter gázolajat fogyaszt óránként. Az elektromos hatásfoka 12-17%, vagyis nyáron, amikor nem lehet annyi „hulladék hőt” felhasználni, nem igazán hatékony. Ilyenkor célszerű lenne még valami napenergia-hasznosítást is alkalmazni. Egy ilyen WhisperGen „családi házas” változata körülbelül 1 millió forint. Üzemeltetési költsége attól függ, hogy mivel működtetjük.