Fal és Mennyezetfűtés

energiagazdálkodás, energia gazdálkodásMi az a falfűtés?

Nagy felületű sugárzó fűtés, ahol nincs radiátor, konvektor, és nincsenek csövek. Különböző méretű, előre gyártott fűtő panelekből áll, gipszkarton burkolattal. A falfűtés fűtőpanelje acél szerkezetű tartóbordákra kerül, amely 2,5 cm hőszigetelésből, fűtéscsövekből, melyek 10-12 mm átmérőjűek és sűrűségük 10 cm, valamint gipszkarton burkolólemezből áll.

A teljes szerkezet 4 cm vastag, és bármekkora felületre feltehető.

Nem a teljes falfelületre kerül, hanem gépészmérnök által kiszámolt teljesítmény alapján, az adott hely szükséglete szerint, tetszés szerinti falra, falakra.

Mi az a mennyezetfűtés?

Nagy felületű sugárzó fűtés radiátorok és konvektorok nélkül, lényegét tekintve ugyanaz, mint a falfűtés, csak a mennyezetfűtésnél, értelemszerűen, a mennyezetre kerül a fűtő panel. Láthatatlan fűtőtest a mennyezetben – nem látszik, csak fűt a sugárzó mennyezetfűtés.

 

A mennyezetfűtés hatalmas előnye, hogy fűtéskorszerűsítésnél, felújításnál a legegyszerűbben felszerelhető. Meglévő lakásoknál nincs falbontás, szétverés, bontás! A mennyezetfűtést, mint egy 4 cm vastag álmennyezetet felszerelik a plafonra.

Miért energiatakarékos a falfűtés és a mennyezetfűtés?

Sugárzó fűtés esetén 2-3 °C-kal alacsonyabb levegő hőmérséklet szükséges ugyanolyan hőérzet eléréséhez, mint a radiátoros vagy a konvektoros fűtés esetén. Ez 10-15% energia bevitelt igényel. Sugárzó fűtéssel egyenletesebb a hőleadás, nem fűtünk feleslegesen légteret.

A falfűtést és mennyezetfűtést hűtésre is használhatjuk, a panelek felülete hűtésre is alkalmasak. Hideg közeg áramoltatása esetén a panelfelület sugárzással hűt, nem fújja a levegőt, nem hangos és nem fogyaszt többlet áramot.

Hol alkalmazhatjuk a falfűtést és a mennyezetfűtést?

A nagy felületű sugárzó fűtés gazdaságos és energiatakarékos üzemeltetésének feltétele az alacsony hőmérsékletű fűtőközeg és a kis hőfoklépcső (45/40 °C, 40/35 °C).

Távfűtéses lakások

A falfűtés és a mennyezetfűtés egyaránt jól alkalmazható. A megfelelő fűtőközeg a hőközpont kismértékű átalakításával biztosítható.

Egyedi, gázfűtéses lakásoknál

A falfűtés és mennyezetfűtés egyaránt, lakásonként alkalmazható, a megfelelő előremenő fűtőközeg kondenzációs kazánnal biztosítható, amely további 10-15% gázfogyasztás csökkenést eredményez.

Kondenzációs kazánnal fűtött lakásoknál

A kondenzációs kazán a veszteséghőt is hasznosítja, és képes alacsony előremenő hőt biztosítani. Így a kondenzációs kazánnal fűtött lakásoknál kiválóan alkalmazható a mennyezetfűtés és a falfűtés.

Alternatív fűtésrendszerrel ellátott lakásoknál

Az alternatív fűtésrendszerek az esetek többségében szintén alacsony hőfokú előremenő hőt tud biztosítani, radiátoros fűtésre szinte nem is alkalmasak.