Fűtés

energiagazdálkodás, energia gazdálkodásAz új építésű lakások ma már korszerű szigeteléssel és fűtési rendszerrel épülnek, ezeknél a lakásoknál elsősorban a fűtés beállításával csökkenthetünk a fűtésszámlán. "Alapvető szabály, hogy igyekezzünk minden szoba hőmérsékletét külön-külön szabályozni",  hiszen míg a fürdőszobánkban akár 24 fokra is szükség lehet, a lakás előszobájában ritkán van szükség 15 foknál magasabb hőmérsékletre.

A lakószobákban javasolt ideális hőmérséklet általában 20-22 fok, ugyanakkor a konyhában legtöbbször elegendő a 18 °C is. Éjszakai pihenésre a 18 °C körüli hőmérséklet a legideálisabb, a dolgozószoba hőmérsékletét pedig a javasolt értékek szerint általában 19 fokra temperáljuk.

Természetesen nincs általánosan érvényes, szigorúan követendő norma, hiszen minden családnak mások az igényei. A kulcsszó a szobákban mért hőmérséklet egyedi szabályozása, hiszen a fűtött szobák átlagos hőfokának csupán 1 °C-os csökkentésével akár 6% energiát is megtakaríthatunk. Nem kell tehát hidegebb lakásban élnünk, elég ha beszerzünk néhány hőmérőt, és megtanuljuk kezelni a fűtőtestek szabályzócsapjait.