Érdekesség a lapos tévék világából.

energiagazdálkodás, energia gazdálkodásAz utóbbi időszakban különböző híradások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az EU betiltaná a plazma TV-ket azok úgymond magas energiafogyasztása miatt. Ez így egyszerűen nem igaz!

Mi az igazság?

Az EU illetékesei valóban dolgoznak egy szabályozáson, mely egy a televíziók minimális energiahatékonyságára vonatkozó szabványt állítana fel. Ez a plazma, LCD és képcsöves TV-kre egyaránt vonatkozna, s mivel ezek eltérnek az energiafelhasználás módjában, ezért az összehasonlíthatóság érdekében egységes kritériumrendszert, egyenlő feltételeket biztosító mérési módszert rögzít.

 

A forgalomba hozatalhoz a készülékeknek meg kell majd felelniük az új minimum energiahatékonysági előírásoknak. A szabályozás 2009 második felében került közzétételre, és egy átmeneti időszak után valamikor 2010-ben lép hatályba. Ezzel együtt egy címkézési rendszert is bevezetnek, amelynek segítségével a fogyasztók azonosíthatják, hogy az említett szabvány értékelése szerint milyen az adott tévékészülék energiahatékonysága.

Egyébként az USA hasonló minősítést és fogyasztói tájékoztatást szolgáló ENERGY STAR követelményeknek a legtöbb forgalmazott plazma TV már most megfelel